Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Fejtone

Një jetë kushtuar artit…

Një jetë kushtuar artit…

Fejtone, Gjakova Presss, Intervista, Kulturë June 9, 2019 at 1:11 pm

(Bisedë me piktorin akademik Nevruz MUSA) Kush është Nevruz Musa? Piktori akademik Nevruz (Latif) Musa (1942), nga Gjakova, ku kishte edhe shtëpinë e lindjes, buzë lumit Krena, afër tregut të qytetit, e u rrit mes dyqanesh artizanale, në mesin e të cilave babai i tij kishte punëtorinë –dyqanin. Ditëve tëRead More

Gjakova dhe Komiteti “Mbrojtja Kombëtare e Kosovës”  (1918-1924)

Gjakova dhe Komiteti “Mbrojtja Kombëtare e Kosovës” (1918-1924)

Fejtone May 11, 2019 at 5:39 pm

Shkruan: Dr.sc Alban Dobruna Përfundimi i Luftës së Parë Botërore nuk solli liri për shqiptarët. Ripushtimit të Kosovës, rrjedhimisht edhe të Gjakovës, në tetor 1918, i paraprinë trupat ushtarake franceze të ndjekur më pas nga ato serbe. Duke vepruar si pushtues, ata ulën flamurin shqiptar kudo, shpërndanë administratën vendore shqiptareRead More

Zeja e Kutigjive po shkon në harresë!

Zeja e Kutigjive po shkon në harresë!

Fejtone, Gjakova Presss September 25, 2018 at 9:04 pm

Intervista : Ruzhdi Qarri Gjakova njihet si qytet i traditës për zejet e shumta. Në kompleksin e Çarshisë së Madhe   një rrugë ka të veçantat e veta. Quhet rruga e kutigjive. Dikur këto kuti që prodhoheshin me një përkushtim të madh ishin produkt shumë i kërkuar. Nuk bëhej dasmë paRead More

Qendra e Gjakovës më 1960

Qendra e Gjakovës më 1960

Fejtone November 16, 2017 at 6:46 pm

Kështu ishte qendra e qytetit në vitet e 60-ta.

70-Vjetori i hapjes së Normales së Gjakovës

70-Vjetori i hapjes së Normales së Gjakovës

Fejtone, Lajmet e shpejta December 20, 2016 at 8:23 pm

Shkruan: Dr. Alban Dobruna Pas përfundimit të Luftës Antifashiste, në nëntor të vitit 1944, në Kosovë u vendos pushteti i ri i cili pak dallohej nga ai i Jugosllavisë së para luftës. Aspiratat e shqiptarëve për bashkim me Shqipërinë nuk u realizuan. Në këto rrethana, më 8 shkurt 1945, uRead More

Zejet: Bukëpjekës  Din Vorfi

Zejet: Bukëpjekës  Din Vorfi

Fejtone April 7, 2016 at 10:56 pm

NJË JETË ME ZEJEN E BUKËPJEKËSIT Është  një profesion,  një zanat që tradicionalisht është kultivu edhe kultivohet edhe në qytetin e Gjakovës- Bukëpjekës, furragji, ekmegji…. Ndoshta jo sikur terzinjtë, tabakët, saraçët e tj.  për nga përhapja, por gjithsesi i pandashëm në përditshmërinë tonë. Ndoshta gjakovarët edhe kanë hezituar të merrenRead More

DASHAMIRËS I PUNËS DHE NATYRËS PËR 90 VJETËT E JETËS

DASHAMIRËS I PUNËS DHE NATYRËS PËR 90 VJETËT E JETËS

Fejtone February 4, 2016 at 3:08 pm

Rrëfim i mjeshtrit të zdrukthëtarisë dhe dashamirit të natyrës Ramiz Gala Nga:Artan Z. Haraqia Tashmë i ka kaluar të nëntëdhjetat, por përveç pamjes asgjë nuk ka ndryshuar tek ai. Vitalitetin dhe memorien vazhdon ta ketë sikurse të një 18 vjeçari, anipse në bisedë me të shpesh herë ankohet për vitetRead More

Veteran arsimi; HASHIM  S.  BINISHI

Veteran arsimi; HASHIM S. BINISHI

Fejtone December 1, 2015 at 10:04 pm

 “Më than të zgjedhë se a dua të punoi në Dragash apo në Kamenicë, u përgjegja: ku të më dërgoni” Vitet e tridhjeta të shekullit të kaluar, në Rrethin e Gjakovës, arsimi në gjuhën serbe, karakterizohej, jo vetëm me kuazi arsimimin në gjuhën serbe por edhe me mungesën e mësuesveRead More

MASAR R. RIZVANOLLI rrugëtimi me historinë

Fejtone, Kulturë September 10, 2015 at 12:15 am

(Në vend t’urimit për ditëlindjen e 82-të)  Shkruan Ragip Ballata “Për nga natyra e tij,  Masari ishte nxënës shumë i zgjuar. Lexonte shumë, huazonte libra edhe nga pedagogët…” Në të kaluarën, Gjakova me rrethinë kishte rol tejet të rëndësishëm në rrugëtimin historik, arsimor, kulturor e kombëtar në përgjithësi. Shumë personaliteteRead More

Kjo është Gjakova

Kjo është Gjakova

Fejtone July 5, 2015 at 7:45 pm

Agim Gjakova për librin Kjo është Gjakova QENËSIA E FORMUAR DHE E RUAJTUR ME VETËMOHIM  “Kjo është Gjakova” është një vepër monumentale me përmasa enciklopedike që përfshin tërësinë e marrëdhënieve dhe kahet e zhvillimit që prej kur është njohur si vendbanim e deri në ditët e sotme. Shqyrtimi i sajRead More