Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Fejtone

Në kujtim të veteranit të arsimit Ali Ukmata

Në kujtim të veteranit të arsimit Ali Ukmata

Fejtone, Gjakova Presss March 7, 2015 at 12:51 am

Pedagog e njeri me virtyte të larta Ali Mehmet Ukmata lindi në Gjakovë më 19 Janar 1931, nga një familje e varfër bujqësore e të ndershme. Shkollimin fillor dhe të mesëm e kreu në vendlindje. Në vitin 1948, në moshën 17 vjeçare, u emërua mësues i shkollës fillore në fshatinRead More

Rrugëtimi i Stomatologjisë në Gjakovë

Rrugëtimi i Stomatologjisë në Gjakovë

Fejtone March 5, 2015 at 4:17 pm

  Shkruan:  Prim.Dr.Enver Pula DISA FJALË RRETH  ASPEKTIT HISTORIK TË ZHVILLIMIT  TË  SHËRBIMIT  STOMATOLLOGJIK  Rruga e zhvillimit të shërbimit stomatologjik në Kosovë e  trevat  Gjakovare ka kaluar nëpër vështirësi shumë të mëdha. Nuk kemi pasur, dokumente  të shkruara  për këtë  qëllim. Në të kaluarën në trevat tona nuk kemi pas Read More

Femrat gjakovare që lanë gjurmë

Femrat gjakovare që lanë gjurmë

Fejtone February 11, 2015 at 3:18 pm

Shkruan: Raxhije Dushi-Rogova       Nuk është aspak e lehtë t’i kundërvihesh mentalitetit, aq më tepër një mentaliteti që të dënon publikisht dhe ku zëri i femrës është i pandjeshëm, gati sa nuk ekziston si pasojë e injorancës dhe analfabetizmit. Sami Frashëri thoshte :“Nëse duam të kemi një shoqëri të përparuar, nëRead More

Dega e Lidhjes Shqiptare   në Gjakovë

Dega e Lidhjes Shqiptare në Gjakovë

Fejtone July 30, 2014 at 7:52 pm

 Shkruan: prof. dr. Masar Rizvanolli Lexues të nderuar, Nga ky numër i revistes fillojmë të botojmë fejtonin që i dedikohet Lidhjes Shqiptare, dega në Gjakovë, e cila kishte një rol të rëndësishëm në zhvillimet e mëtejme kombëtare. Falenderojmë prf.dr. Masar Rizvanollin për këtë  studim mjaft thelbësorë për këtë periudhë tëRead More

Gjakovës me nostalgji: Kur vjen pranvera…

Gjakovës me nostalgji: Kur vjen pranvera…

Fejtone, Gjakova Presss April 15, 2014 at 3:23 pm

Shkruan: SAMILE SEFA- HARAÇIA, Profesoreshë Vendet që e duan civilizimin , trashëgimisë kulturore i kushtojnë kujdesin e duhur. Kushdo që ra kalimthi , apo qëndroi një kohë në Gjakovë, pa një qytet me shtëpi të ulëta; gati të veçantë për kulturën, edukatën , intelektin; me burra patriotë e gra punëtore,Read More

Zekiria Cana, figurë  madhore  e shkencës dhe kulturës shqiptare

Zekiria Cana, figurë madhore e shkencës dhe kulturës shqiptare

Aktuale, Fejtone, Gjakova Presss March 17, 2014 at 9:10 pm

Në 80- vjetorin e lindjes: Nga: Isa Halilaj  studiues, “Mësues i merituar”  U bënë katër vjet, qëkur na mungon një prej figurave madhore të historiografisë shqiptare, prof.dr. Zekiria Cana. Në ngjallje, i takon 80- vjetori i lindjes, 15 Mars 2014. Për figura të tilla themi në ngjallje se me veprën Read More

Kadri Kusari veprimtar i madh i çështjes kombëtare

Kadri Kusari veprimtar i madh i çështjes kombëtare

Fejtone March 10, 2014 at 5:48 pm

                                                               Shkruan. Prof Muhamet Rogova (Akademi përkujtimimore në kuadër të shënimit të 30 vjetorit të vdekjes) U lind më 22Read More

Zhvillimi  i  arsimit  shqip  në Gjakovë deri  më 1918

Zhvillimi i arsimit shqip në Gjakovë deri më 1918

Fejtone, Gjakova Presss March 6, 2014 at 7:49 pm

Shkruan  Prof. dr. Masar Rizvanolli  Gjakova ka një traditë të pasur të arsimit dhe të kulturës, traditë, e cila filloi qysh me fillimin e jetës qytetare në te, qysh kur Sylejman Hadim aga ndërtoi dhe vakëfoi, në vitin 1003 H (1594/95), pos hanit, hamamit dhe disa dyqaneve, një xhami, njëRead More

Vashat me borziloke – veteranet e këngës shqipe në Gjakovë

Vashat me borziloke – veteranet e këngës shqipe në Gjakovë

Fejtone February 26, 2014 at 3:21 pm

Hazbije Dautaga, Bahrije Shyti, Besa Arllati, Sahdete Kupa, Gongje Çaushi, Mandushe Abazaga, Borbardha Riza, Serbeze Këpuska, Mandushe Muhaxhiri, Litafete Komoni, Sofije Memaj e tj. janë solistet e shquara të viteve të 60- ta që me zërin e tyre  dhe këngët e bukura shqipe entuziazmonin publiku gjatë koncerteve të shfaqura nëRead More

Qamili i Vogël  zë që nuk shuhet

Qamili i Vogël zë që nuk shuhet

Fejtone, Kulturë November 22, 2013 at 9:26 pm

Qamili i Vogël  zë që nuk shuhet – Monografi nga Demir Krasniqi Shkruan : Shaban Cakolli Pavarësisht situatave të disfavorshme politike dhe ekonomike, kur pushtuesi po bënte krejt çka arrinte të shëmtonte përmbajtjen kombëtare kulturore të diturisë sonë, Qamili i vogël po rezistonte me dinjitet, për të ruajtur frymën kombëtareRead More