Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Fejtone

Mjeshtrit e muzikës së fis harmonikes dhe violinës

Mjeshtrit e muzikës së fis harmonikes dhe violinës

Fejtone, Gjakova Presss November 19, 2013 at 12:40 am

Gjakova është e njohur   për mjeshtër të mëdhenj të  muzikës. Për një kohë të gjatë Shoqëria Muzikore Hajdar Dushi ishte ndër vatrat më të suksesshme të kultivimit të muzikës qytetare. Në fisharmonikë një kohë ishte mjeshtri madh Zekri Çarkaxhia- i njohur më shumë  si Zuka, bashkë me violinistin e palodhurRead More

Vështrim i shkurtër gjeografik për Gjakoven

Vështrim i shkurtër gjeografik për Gjakoven

Fejtone November 16, 2013 at 3:38 pm

Shkruan Prof.Dr. Masar Rizvanolli Gjakova me rrethinë, që nga lashtësia, kishte një pozitë të përshtatshme gjeografike. Qyteti shtrihet në pjesën jugperëndimore të fushëgropës së Rrafshit të Dukagjinit, në mes të rrugës Prizren-Pejë. Nëpër këtë vendbanim kalonte në të kaluarën një pjesë e rrugës Via de Zenta, e cila fillonte ngaRead More

Kënga popullore qytetare në Gjakovë

Kënga popullore qytetare në Gjakovë

Fejtone September 28, 2013 at 7:12 am

Kënga popullore që krijohet nga artistët gjakovarë ka shenjën e vet, njihen si “këngët gjakovare” të cilat brezë më brezë këndohen edhe në ditët e sotme.  Shumë prej artistëve që ndërtuan historinë e këngës popullore gjakovare, kanë qenë njerëz të thjeshtë, dikush tregtar e tjetri këpuctarë, ndonjë berberë e rrobaqepësRead More

Zeje të vjetra: Djepat e Gjakovës

Zeje të vjetra: Djepat e Gjakovës

Fejtone, Gjakova Presss September 16, 2013 at 4:05 pm

Shkruan: Zeki Vehapi Foto 1999: Ruzhdi Qarri para dyçanit të djegur gjatë luftes Djepat e Gjakovës kanë vazhduar të prodhohen nga zdrukthëtarët e Gjakovës me shekuj. Mënyra e prodhimit, dizajni me vizatimet e shumta rreth tij paraqesin mjeshtrin e rrallë të zdrukthëtarëve e kombinuar me aftësinë punuese dhe krijuese. DjepatRead More

Hafizet e Gjakoves- Hafiz Ymer Guta(1860-1963)

Hafizet e Gjakoves- Hafiz Ymer Guta(1860-1963)

Fejtone September 13, 2013 at 7:29 pm

Hafiz Ymer Guta, hoxha gjakovar, ishte fetar e atdhetar, trim e guximtar, pleqnar e pajtimtar, dijetar e luftëtar… Lindi në Gjakovë në vitin 1860. Qysh në fëmijëri dallohej për disa veçori, ishte shumë i zgjuar, për mësime i dalluar, për trimëri i pa krahasuar… Mësimet fillestare i kreu në mejtepinRead More

Legjenda për themelimin e  Gjakovës

Legjenda për themelimin e Gjakovës

Fejtone, Gjakova Presss August 18, 2013 at 10:35 pm

Ekziston një legjendë që ka të bëjë me emrin e para më shumë se pesë shekujve të Gjakovës, që quhej Jakova. Sipas një gojëdhëne thuhet se fillet e Gjakovës së sotme u vunë në mesjetë aty rreth shekujve XIV-XV, kur Hadum Aga, një njeri me ndikim, vendos që të ndërtojëRead More

Hafizet  e Gjakoves- Fahri Efendi Iljazi

Hafizet e Gjakoves- Fahri Efendi Iljazi

Fejtone July 27, 2013 at 10:34 pm

Shkruan:  Mexhid Yvejsi Hafiz Fahri Efendi Iljazi (1903- 1985) Myderrizi, Hafiz Fahri Efendi Iljazi ishte njëri prej hoxhallarëve më të ditur, jo vetëm të Gjakovës, jo vetëm të Kosovës, por ishte një nga më të dalluarit, një nga më të shquarit në nivel kombëtar, në të gjitha trojet ku kaRead More

Pilotët gjakovarë

Pilotët gjakovarë

Fejtone, Gjakova Presss July 24, 2013 at 10:51 pm

Shkruan Emin Rizvanolli PILOTËT  Flitet se gjatë viteve të sundimit osman në trojet tona, aty rreth vitit 1908, ka ekzistuar një pistë – fushë për aeroplan, të cilën në atë kohë, sigurisht në gjuhën turqishte e kanë quajtur  kaçorre. Kjo pistë – fushë ka qenë diku në fshatin Osek Pashë,Read More

ZEJET E GJAKOVËS- Terzitë

Fejtone, Gjakova Presss May 23, 2013 at 10:54 pm

Shkruan: Zeki Vehapi  Gjithmonë më kanë tërhequr zejet e vjetra që janë kultivuar në Gjakovë. Rrëfimet e të parëve tanë për ritet e punës dhe jetës në Çarshinë e Vjetër të Gjakovës më kanë impresionuar për  faktin se me sa dashuri kanë punuar, nga mëngjesi deri në mbrëmje, pastaj përRead More

Agim Byci:  D i t a r i  i  luftës – 83 ditë e net ferri (24 mars – 14 qershor )

Agim Byci: D i t a r i i luftës – 83 ditë e net ferri (24 mars – 14 qershor )

Fejtone April 12, 2013 at 2:20 pm

Lexues të nderuar! Po nisim botimin e fejtonit të ri të publicistit dhe krijuesit Agim Byci që i dedikohet përjetimeve nga lufta e fundit në Kosovë- Gjakovë. Është libri “Ditari i luftës” përmes të cilit autori pasqyron periudhën më të vështirë të historisë , që qyteti i Gjakovës e  kaloiRead More